dissabte, 30 d’abril del 2011

Contra les retallades, defensem els drets socials i laborals

Manifest d'Endavant (OSAN) en motiu del 1r de maig de 2011

Els passats 11 i 12 de desembre del 2010, l’organització política Endavant OSAN es reafirmava, a través de la seva assemblea nacional, per la lluita social i laboral com un dels principals eixos d’acció política dels propers anys. Els reptes marcats eren molt clars: avançar en la vertebració d’espais de lluita unitària anticapitalista arreu dels Països Catalans, la defensa aferrissada dels drets socials i laborals i l’aposta per avançar qualitativa i quantitativament en la construcció d’un sindicat nacional i de classe.

Per un costat, aquests reptes són la resposta que des de l’anàlisi material de la nostra realitat social i nacional cal donar a les constants agressions del capitalisme a la classe treballadora, ja sigui a través de l’explotació laboral, la retallada de drets o del desmantellament generalitzat del serveis públics. Ara bé, per l’altre costat, aquesta confrontació amb els interessos del capital no ens ha de servir per defensar cap Estat del Benestar ni per mantenir un discurs buit entorn dels drets, sinó per generar dia a dia pols de contrapoder obrer, per aglutinar forces i per teixir, amb petits passos, la unitat popular en els Països Catalans.

Sabem que els darrers mesos han vingut fortament marcats per un calendari de dures agressions a la nostra classe, com ho han estat la reforma laboral, la retallada de les pensions o el degoteig constant d’acomiadaments i desnonaments arreu del país. Aquestes agressions no han fet més que reafirmar la necessitat de mantenir-se ferms en l’aposta per la lluita unitària dels drets socials. Per aquest motiu, Endavant OSAN s’ha implicat i ha participat activament en la creació d’espais unitaris, en assemblees pels drets socials, en comitès de vaga per dur a terme les vagues generals del 29s i del 27g, en la campanya “Aturem la retallada de les pensions” i en desenes d’actes, accions, manifestacions i jornades de lluita. Totes i cadascuna de les vegades que Endavant OSAN ha sortit al carrer al costat de la resta de l’Esquerra Independentista ho ha fet amb aquesta voluntat de més enllà de plantejar reivindicacions concretes, d’aglutinar lluites en la direcció de la unitat popular.

Tot i així, el camí a recórrer és encara molt llarg. Ens enfrontem, d’una banda, a una feble consciència de classe promoguda per la sensació generalitzada de derrota i pel descrèdit del sindicalisme groc, i de l’altre, a les mancances organitzatives que actualment encara té l’esquerra combativa, cosa que provoca que la lluita pels drets socials i laborals sigui una lluita difícil, amb alts i baixos i amb pocs rèdits immediats. Però per aquest motiu, la nostra lluita ha de ser constant, per tal de superar aquestes conjuntures específiques. Alhora, aquesta lluita ha de poder integrar tant les reivindicacions concretes i les apostes per petites victòries amb la denuncia estructural del sistema capitalista i dels interessos de la classe dominant.

Per tant, des d’Endavant OSAN mantenim aquesta aposta per la lluita social i laboral, especialment remarcada en la data del 1r de maig, però que haurà de seguir aguditzant-se en els propers temps. Des d’Endavant OSAN ens comprometem a dinamitzar i participar de totes les iniciatives unitàries en defensa dels drets socials, i per això, seguirem apostant pels espais unitaris i les assemblees socials arreu dels Països Catalans, per la campanya “Aturem les retallades” i per les desenes d’iniciatives locals, comarcals i nacionals que es duen i es duran a terme des de l’esquerra combativa.

Perquè la lluita és l’únic camí!
Contra les retallades, defensem els drets socials i laborals !